Noi

Noi

vineri, 24 martie 2017

Despre cercetarea fundamentală în domeniul ecologiei sistemice în România

- până la liberalizarea vieții democratice din Rusia o cooperare cu ei pe paradigma lor e imposibiliă. La ei rolul ideologic al tradiției e cu mult mai puternic decât la noi, iar ideea unei gândiri critice e o glumă. Lucrurile sunt derapate spre holisme de stat cu nuanță mistică.

- s-ar putea organiza sub egida Academiei și/sau a UB o conferință internațională, sau un workshop exploratoriu, dacă se dă drumul din nou la astfel de proiecte.

- în acest moemnt evaluarea contribuției din Rusia se poate face doar pornind de la produse care deja există și au fost traduse sau există literatură secundară. Mi se pare că se poate vedea ceva valoros care nu se regăsește în abordarea ocicidentală, și anume că avem de a face cu o atât de mare complexitate încât speranța că am putea scoate niște modele care să descrie esențialul lumii naturale e iluzorie. Din acest punct de vedere strategia elaborării unor modele homomorfe e greșită, aceste modele structurale sunt inevitabil doar parțiale, mereu scapă ceva. Asta nu înseamnă renunțarea la principiile metodologiilor vechi de identificare a sistemului, ci doar să realizăm faptul că nu se pune problema să avem un model corect în genere. Modelul va fi atunci dimensionat mai flexibil, în funcție de problemele și resursele efective.

- cu asta s-a cam terminat ce se poate prelua din abordarea lor fără a vedea ce fac efectiv acum. Mai departe miza e cum să construim o cercetare care să dea seamă de această complexitate enormă, intractabilă strict vorbind (și care împinge la poziții spiritualizate inclusiv în zona științei în Rusia, imposibil de dizlocat la ora actuală prin argumente de tip științific, pentru că susțin geopolitica lor).

- pentru construcția unei cercetări fundamentale ai nevoie de un model teoretic în permanentă dinamică, pentru că el e extras din cunoașterea la zi empirică. N-o iei doar de la idei, o iei mai ales de la fapte, de la articole sursă primară. Primul pas e formularea unui astfel de model, sau a mai multora în competiție, câte persoane sunt interesate și au viziuni diferite. Aceste prime modele teoretice trebuie să arate explicit relația cu tradiția noastră, a rușilor și cea occidentală de modelare teoretică.

- pentru construcție ai nevoie și de o metodologie de implementare, care va fi inevitabil parțial implementată, pentru că nu avem în România forța de a face ceva comprehensiv. Metodologia poate avea o parte de structură generală, iar direcțiile operaționale pot fi conturate în funcție de competența dovedită a cercetătorilor, în ce privește specii anume, procese, etc. Ideile cheie care mă interesează în partea generală sunt cea model structural (fost homomorf...) cu complexitate minimală pentru a da seamă de funcționarea unor compartimente țintă și ideea de cuplare a modelelor unor procese de scări diferite prin modele de cuplare între variabile măsurabile la diferite scări.

Toată această construcție poate fi o piesă alături de alte abordări din comunitatea ecologilor români, iar viabilitatea fiecăreia se va judeca după contribuția științifică și modul de susținere a rezolvării unor probleme aplicative, concrete, ale oamenilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu