Noi

Noi

marți, 20 februarie 2024

Câteva sugestii pentru modificarea culturii organizaționale în facultatea de biologie

  • instituirera unor premii pentru studenți pe baza unor teste grilă anuale integrate dificile, atât cu ocazia admiterii, cât și la finalul fiecărei sesiuni de final de an universitar, separat de sistemul de admitere și examinare formal. Chiar dacă e nevoie să ținem standardele relativ joase la admitere ca să vină studenți și să acceptăm existența a numeroase restanțe la promovarera din an în an, putem avea un semnal intern care să valorizeze performanța.
  • cadrele didacice și cercetătorii cu roluri administrative de decan, prodecan, să nu participe la competițiile premiilor senatului pe durata mandatului și să fie încurajată o preselecție cât mai largă internă facultății pentru participarea la premiul cel mai bun profesor, din partea tuturor departamentelor. Eventual să avem un premiu cel mai bun profesor intern facultății și cine îl ia să meargă automat la competiția Senatului, fără ca prin asta să nu mai poată participa și alte persoane de la noi, dacă doresc, conform regulamentelor senatului.
  • reluarea chestionării studenților din facultate cu o anumită periodicitate pe teme sensibile și cu potențial de a crea clivaje în comunitatea academică dacă nu sunt bine gestionate după tiparul din proiectul de reformă intern al UB cu raport disponibil aici https://www.cesec.ro/pdf/Biologia_forma_culturii_A5_Final.pdf
  • instituirea deschiderii anului universitar printr-o prelegere inaugurală de înaltă ținută științifică susținută de persoane din fiecare departament prin rotație pe teme pe cât posibil interdisciplinare, ca să evidențieze unitatea domeniului biologiei dincolo de specificul fiecărei abordări. Discuțiile tehnice organizatorice relevante pentru studenți se pot transfera către întâlnirile cu fiecare an în parte.
  • deschiderea către colaborori interdisciplinare cu zona umanistă și socială pe teme de istoria biologiei și filosofia biologiei cu ocazia unor zile dedicate unor oameni de știință din domeniul nostru. În acest moment există o deplasare prea mare spre interdiscipinaritatea cu cercetarea de tip ingineresc.
  • calcularea anuală a indicelui Hirsch al facultății după modelul deja circulat în facultate anul trecut și disponibil aici https://drive.google.com/file/d/1S8iDlgRWEw3yPmMDI8U7XnVaCheg4_uH/view?pli=1  și monitorizarea cooperării interdepartamentale prin prisma indicatorilor dați de publicații cu autori de la mai multe departamente. Încurajarea acestei colaborării interdepartamentale în jurul unor probleme complexe pentru a scădea tendința de competiție neconstructivă între subdomeniile biologiei.
  • atragerera de fonduri din donații care să acopere material necesarul pentru măsurile de felul celor de mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu