Noi

Noi

duminică, 13 octombrie 2013

Un profesor adevărat către doctoranzii lui potențiali

Am "descoperit" pe net un mare profesor, Profesorul Lucian Vințan. Spicuiesc mai jos ceea ce este general din scrisoarea on-line către cei care ar dori să se înscrie la dânsul la doctorat. M-a impresionat și cred că este ceea ce și-ar dori orice tânără sau tânăr care dorește să se înscrie la un doctorat. Cred acest mod de abordare poate fi un model și pentru oricine conduce doctorate în orice domeniu științific.

"
Motto:

"Aici sunt numai lucruri noi şi adevărate. Doar că lucrurile noi nu sunt adevărate şi cele adevărate nu sunt noi." (Acad. Grigore C. Moisil despre o teză de doctorat)

 
Sunt interesat sa conduc exclusiv doctorate "la zi, cu frecventa" (si cu bursa), implicand cam 9 ore de munca pe zi („musai” placuta!), in Laboratorul meu de cercetare, dar si in alte laboratoare din strainatate (U.E. sau chiar S.U.A.). Marturisesc ca mi-as dori doctoranzi tineri in spirit, sclipitori la minte si pasionati de cercetarea stiintifica precum copiii de joaca.
 
Pentru un doctorat de succes sub conducerea mea, cu relevanta si recunoastere la niveluri internationale (deci situat in paradigma stiintifica universala), va sunt necesare (chiar daca nu si suficiente) urmatoarele calitati:
 
·         competenta profesionala [...]
 
·         placerea cercetarii facute "intru onoarea spiritului uman"
 
·         motivatie puternica, determinare
 
·         o oarecare compatibilitate umana cu mine (ca sa evitam potentiale "divorturi" pe motive de... "nepotrivire de caracter")
 
·         cunostinte bune de limba engleza
 
Un doctorat autentic va obliga la universalitate, adica la o competitie intelectuala[1] cu toate mintile din lume – deseori stralucite - care se ocupa de aceeasi problema. Doctoratul se face cu pasiune, cu ambitie, cu inspiratie si competenta.
 
Fiti constienti ca vor exista si momente de criza, in care veti fi dezamagiti, in care va veti spune, poate, ca n-aveti stofa de cercetatori, in care va veti gandi sa renuntati... Acestea sunt normale, le-au trait mai toti cei care au trecut printr-o asemenea aventura intelectuala.
 
Actualmente conduc doar 2 doctoranzi dar va marturisesc ca aceasta activitate ma solicita in mod serios. Motivul este simplu: eu chiar lucrez impreuna cu ei. Impasurile si angoasele lor, inevitabile intr-o cercetare adevarata, mi le asum si incerc sa-i ajut ca sa le depaseasca, prin idei stiintifice concrete, prin implicare alaturi de ei. In consecinta, nu sunt foarte doritor de a avea, neaparat, altii. Pe de alta parte, intotdeauna mi-am dorit sa lucrez cu doctoranzi bine „mobilati” dpdv intelectual, motivati, de caracter si cu o pregatire stiintifica solida. Usa imi este larg deschisa oricui ar avea, sau macar ar aspira la asemenea calitati.
 
Pe candidatii pe care nu-i cunosc d.p.d.v. profesional, ii voi testa printr-un mic proiect de cercetare. Succesul acestuia constituie o conditie sine qua non pentru a fi admisi.
 
Doctoratul la mine va garanteaza (si va obliga la) stagii de cercetare-documentare in strainatate (UE, SUA), la universitati si institutii stiintifice de inalt nivel. 
 
Dupa obtinerea doctoratului veti avea toate sansele unei cariere internationale de succes. V-as putea facilita burse post-doctorale si alte posibilitati de continuare a cercetarilor stiintifice, in tara sau in strainatate.
 
Indiferent daca imi veti deveni sau nu doctoranzi vreodata, va urez sanatate, noroc, succese in profesiune dar si in viata!

 
07. 09. 2012                                        Prof. univ. dr. ing. LUCIAN N. VINŢAN




[1] In opinia mea, incepi sa devii intelectual odata cu prima noapte in care te-ai ridicat din pat pentru a verifica “solutia” care ti-a venit in cap la problema care te framanta."
 
______
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu