Noi

Noi

miercuri, 9 octombrie 2013

Un model profesional pentru studenții ecologi

Orice om are nevoie de modele pentru a se forma deplin. Un model pentru un student nu trebuie să fie doar un om performant profesional și doxat, cum se spune, ci și un om care nu a făcut compromisuri morale și politice, care nu a pus știința sa la remorca unor interese sociale sau politice de moment, care și-a dedicat viața exclusiv dezvoltării cunoașterii științifice.

De aceea nu este chiar simplu să găsești modele pe plan profesional. Dacă ți le alegi cu ușurință riști să citești sau să afli lucruri pe care nu le știai și să fii dezamăgit. Este riscant pe plan profesional să fii dezamăgit de modelul pe care ți l-ai ales, mai ales dacă încă nu ești maturizat profesional.

Studenții din ziua de azi în special duc lipsă de modele datorită turbulențelor perioadei post-comuniste.

În aceste împrejurări este cu atât mai mare responsabilitatea unui profesor să propună modele autentice, după care tinerele și tinerii studioși să se ghideze.

Propun studenților ecologi ca model profesional pe Charles Darwin cu următoarele argumente:

- lucrarea sa Originea speciilor nu este o carte în sensul de sursă terțiară (colecție de informații din articole științifice și alte sinteze, cum se scriu azi cărțile), ci o sursă primară, un imens articol științific supus sistemului peer review prin faptul că în șasea ediție incorporează toate observațiile colegilor și le răspunde într-un capitol special.

- lucrarea originea speciilor nu este depășită, ci este însuși nucleul teoretic din care s-au dezvoltat ulterior toate ramurile biologiei contemporane. Direct sau indirect sunt atinse toate problemele ce țin de dezvoltarea organismelor și de producția biologică și ecologică. Sunt atinse și probleme ce țin de interfanța dintre sistemele naturale și socio-economice, precum și de funcționarea minții omului.

- atitudinea și modul de argumentare al lui Darwin pe parcursul lucrării este un exemplu de bune practici în domeniul științelor naturii, de standarde academice universale.

- respectul pentru cititor și pentru cei care ar putea fi lezați de afirmațiile sale transpare permanent din lucrare, fără ca prin aceasta să fie afectată opinia științifică a autorului.

- opinia științifică a autorului este întemeiată pe fapte, nu doar pe considerații teoretice. Autorul nu speculează nimic suplimentar în raport de ceea ce din teorie este coroborat de fapte, iar când anumite lucruri nu se susțin situația este precizată în mod explicit.

- autorul prezintă cu modestie lucrarea sa ca pe un rezumat incomplet al rezultatelor unui program de cercetare mai amplu, dar în același timp cu responsabilitate, asumându-și la persoana 1 singular faptul de a fi autor al teoriei, cu consecințele ce au decurs de aici (caricaturi în presă, etc). Nu se ascunde în spatele numelui unor instituții sau grupuri.

- autorul este modelul profesional a doi mari ecologi români, Grigore Antipa (doctorand de excepție al germanului Ernst Haeckel - un biolog foarte apreciat de Darwin și citat chiar în Originea Speciilor) și Nicolae Botnariuc (promotor al evoluționismului în România cu numeroase lucrări în a doua jumătate a secolului trecut).

Recomand așadar tuturor studenților ecologi să își ia drept model profesional pentru dezvoltarea carierei lor pe Charles Darwin.

Lecturi recomandate devin atunci următoarele:

- Originea speciilor în original, ediția a șasea, se poate descărca de la
http://www.gutenberg.org/ebooks/2009

- Viata lui Darwin, BCU sediul central sala 7, cota 57/D19W.S7

- Autobiografia lui Charles Darwin, în original BCU UNITATEA CENTRALA : II277819, sau tradusă la sala 7, cota 57/D19.S7

Vă doresc mult succes în cariera de ecologi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu