Noi

Noi

duminică, 14 mai 2017

Despre frumusețea biologiei

Pe de o parte este frumusețea naturii pe care o observăm. Dar această frumusețe nu e proprie doar biologiei. Creatorii de artă și mulți oameni admiră natura sau o iubesc.

Pe de altă parte e frumusețea legilor naturii, regularități exprimate matematic, uneori vizualizate grafic. Nici aceasta nu e proprie doar biologiei. O întâlnim în toate științele și are în miezul ei frumusețea obiectelor formale matematice, abstracte.

Frumusețea proprie biologie ține de a face legătura dintre cele două anterioare, printr-o metodologie de cercetare, pornind de la măsurători și observații până la extragerea regularităților și confirmarea unor ipoteze de cercetare. Frumusețea proprie biologiei e o frumusețe a gândirii pusă în practică, verificată empiric în acea parte din lume care e relevantă pentru noi.

Are gândirea biologică ceva aparte în raport cu alte domenii de gândire ? Are. Biologia folosește o familie de metodologii științice foarte diferite unele de altele. Unele seamănă cu cele ale fizicii și chimiei, altele seamănă mai mult cu ale istoriei. Biologia se angajează cu privire la existența unor entități foarte greu de definit datorită faptului că sunt în permanentă schimbare. Apar niște falii conceptuale interne, niște tensiuni foarte mari între puncte de vedere și teorii, generând un peisaj de idei de o frumusețe cu totul aparte, nemonolitică.

Piesa de rezistență a biologiei și frumusețea cea mai mare e că încearcă să spună ceva despre om. Ce spune în mod direct nu poate fi decât parțial, prin teoriile proprii, dar indirect, privind ce face biologia din exteriorul ei, spune, cum s-a văzut mai sus, și despre frumusețea naturii, și despre cea a obiectelor formale, și a gândirii omenești în întregul ei.

Drumul biologilor este un drum al gândirii, un drum pe o culme de pe care se văd frumusețea naturii, a artei, puterea și limitele minții omenești. El este și un drum al sufletului, prin care ne apropiem de toți cei care iubesc natura și împreună lucrăm.

Să ne bucurăm de frumusețea biologiei, să avem un drum bun.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu