Noi

Noi

miercuri, 6 iulie 2016

Cum poate o studentă din anul 2 să obţină 250000 de lei în şapte ani de acum încolo

Pasul 1: face o lucrare de licenţă serioasă, la standarde academice normale. Elementul cheie este ca la absolvire să ştie să parcurgă şi analizeze o literatură ştiinţifică bogată. Dacă se iniţiază şi în activităţi de cercetare în cadrul contractelor de cercetare al persoanei coordonatoare cu atât mai bine. O comunicare la sesiunea facultăţii e un avantaj.

Pasul 2: la master se implică puternic în contractele de cercetare ale persoanei coordonatoare, înţelege şi verifică metode de cercetare ca membru în echipa de cercetare. Dizertaţia dovedeşte atât capacitatea de a analiza literatura cât şi cea de contribui la cercetări serioase. Are capacitatea de a susţine o prezentare publică la un simpozion sau o conferinţă naţională. Coautoratul la un articol ştiinţific într-o revistă cotată ISI împreună cu persoana coordonatoare şi doctoranzi sau postodoctoranzi din echipă e un avantaj.

Pasul 3: timp de trei ani urmează programul doctoral asociat unor contracte în derulare ale persoanei coordonatoare. Învaţă proiectarea cercetării şi implementarea proiectelor. Finalizează teza de doctorat având cel puţin un articol în reviste cotate ISI prim autor şi unul coautor. Cu cât mai multe, cu atât şansele sunt mai mari după.

Pasul 4 filiera cercetare: aplică pentru un proiect de cercetare postodoctorală în valoare de 250000 de lei pentru 24 de luni. Pachetul de informaţii se poate descărca de aici. 50% din aceste proiecte e pentru salarii ale directorului de proiect şi ale unor membri ai echipei. Astfel de proiecte sunt disponibile doar pentru o durată de 4 ani de la susţinerea doctoratului. Pentru tineri cercetători cu mai mult de patru ani de la susţinere, dar nu mai mult de opt ani, sunt disponibile proiecte de 500000 de lei, informaţii aici.

Pasul 4 filiera afaceri: îşi face o firmă de succes cum au făcut de exemplu prietenii ecologi Dr. Florian Bodescu ( http://multidimension.ro/ro/ , https://www.facebook.com/multidimension.ro ) sau  Dr. Marius Nistoresc (http://epcmediu.ro/ , https://www.facebook.com/EPCmediu/ )

Din fiecare an 2 de studiu cel puţin 10% din persoane trebuie să ajungă în şapte ani să lucreze la acest nivel, iar încă 20-30 % să aibă un nivel suficient ca să intre în echipele tinerilor lideri ai viitorului.

Când asta nu se întâmplă 10-15 ani la rând înseamnă că există o problemă gravă instituţională fie în felul în care se derulează programele de învăţământ, fie la recrutarea tinerilor care intră în facultăţi, fie la ambele.

Bani pentru post-doctoranzi şi tinere echipe au fost şi sunt mereu de la o vreme. Dacă nu îi iau tinerii biologi şi ecologi se găseşte cine să îi ia.

Vă doresc succes !





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu