Două chestiuni interesante atinse zilele la orele cu biologii și ecologii în preajma pauzelor sau chiar în pauză:
- ce e poezia și
- ce sunt obiectele matematice (dacă le creăm noi, sau le descoperim)
- ce e poezia și
- ce sunt obiectele matematice (dacă le creăm noi, sau le descoperim)
Cineva a exprimat opinia că poezia ar putea fi un produs al creierului sub influența unor droguri de diverse feluri, de la opiu la alcool. Punctul meu de vedere este următorul: o explicare și o interpretare a poeziei este sarcina unor discipline umaniste, legătura cu biologia fiind doar indirectă prin faptul că a face poezie presupune capacitatea de a folosi creativ un limbaj complicat, iar pentru acesta din urmă există teorii evoluționiste care schițează o posibilă explicație a apariției, precum și teorii de dezvoltare psiho-somatică în măsură să explice dezvoltarea acestei capacități pe durata vieții unui om.
Avem teorii ale poeziei, filologice și filosofice, teorii biologice de evoluție și dezvoltare a organismului uman și teorii (neuro)psihologice de evoluție și dezvoltare a capacităților cognitive care cuplează pe cele biologice cu cele umaniste prin intermediul unor capacități asociate limbajului. Strict vorbind biologia nu poate spune nimic despre poezie, dar există o legătură teoretică indirectă.
În privința matematicii, există teorii care spun că obiectele matematice sunt reale, iar noi le descoperim. Asta ridică problema a ce fel de obiecte sunt acestea și cum de se potrivesc naturii, și aici apar niște tensiuni cu materialismul implicit al biologiei. Dar e un punct de vedere larg răspândit între matematicieni și filosofi. Alt punct de vedere este că matematică e un tip particular de limbaj, asta se acomodează ușor cu biologia așa cum s-a făcut cuplajul și cu teoriile despre poezie mai sus.
Foarte interesant însă este că în biologie în teoriile mai dezvoltate, matematizate, folosim obiecte matematice. Asta evidențiază foarte limpede că biologia nu poate da seama de apariția obiectelor matematice în genere. Biologia însăși are ca presupoziție existența obiectelor matematice, chiar dacă lumea vie nu o are. Teoriile despre obiecte matematice sunt decuplate de cele biologice, chiar dacă se susțin reciproc de la distanță prin diferite obiecte teoretice sau explicații relevante indirect.
Putem concluziona că adevărul științific nu este unitar, monolitic, ci construit permanent prin diferite tipuri de teorii despre diferite procese naturale, mentale, sociale, culturale, sau despre obiecte formale ca cele matematice și logice, teorii care se află în relații complicate unele cu altele.
Certitudinile specifice minții cu care am terminat liceul vor fi încet-încet înlocuite cu un model mai complicat asupra felului cum creăm-descoperim adevărul științific, fără a abandona metodologic folosirea unor certitudini locale (cu titlul de ipoteză de lucru), operaționale, când ne ocupăm de o chestiune anume, într-un anumit domeniu specializat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu