Noi

Noi

miercuri, 3 iunie 2015

Despre slăbiciune, modestie şi falsă modestie

Modestia se confundă cu slăbiciunea. Slăbiciunea duce la neîncredere deplină în forţele tale şi atunci alegi un comportament retractil pur şi simplu din teamă, din inferioritate. Modestia însă nu reflectă inferioritate, ci putere. Ea se bazează pe încredere şi dragoste.

Încrederea este în ceea ce poţi face tu singur şi în faptul că nu eşti singur când faci ceea ce faci. Ceva, cineva te susţine, în măsura în care pui umărul şi tu. Încrederea îţi permite să nu declami prin vorbe ori locul de aşezare între semeni ceea ce poţi face, să nu ceri (chiar fără să îţi dai seama) nici un fel de recunoaştere anticipată cu rostul de a te încuraja în ceea ce urmează să faci. Şti ce poţi face şi nu ai nevoie de confirmări, de (auto)încurajări.

Dragostea controlează modul de manifestare a încrederii. Ai putea, încrezător fiind, să foloseşti capacităţile pe care le ai pentru a-i domina pe ceilalţi, fie şi pentru un timp (pentru că orice naş îşi are naşul). Dar alegi varianta care să menajeze sensibilităţile celorlalţi.

Modestia este o superioritate naturală, pe care ceilalţi simt că o pot lua ca model fără să fie lezat amorul lor de sine. Modestul nu se simte superior, dar ceilalţi simt că le este.

Între slăbiciune şi modestie diferenţa este una de stare naturală, nu o poţi influenţa printr-o alegere. Doar oamenii suficient de puternici pot fi modeşti.

Omul inteligent care se simte superior poate acţiona ca şi cum ar fi modest. Dar disponibilitatea lui de a fi modest se va epuiza repede, pentru că va aştepta un rezultat  rapid din partea celoralţi, o schimbare în atitudinea faţă de el, să îi propună să fie cel dintâi deşi el alege să fie cel din urmă. Oamenii însă încearcă vreme lungă pe cei cu aparenţa modestiei, fie considerându-i slabi şi încercând să-i domine, fie considerându-i prefăcuţi şi provocându-i pentru a ieşi din starea falsă afişată. Jucând, nefiind natural, aparent modestul iroseşte o parte din energia sa cu asta, ceea ce îi conferă o anumită slăbiciune în acţiunile care îi rămân sincere. Falsul modest va sfârşi prin a exploda în urma frustrărilor acumulate dintr-o recunoaştere pe care o aşteaptă permanent, şi de care modestul autentic nu are nevoie. Modestul autentic va deveni tot mai puternic din încercările la care este supus, câştigând fără să vrea aprecierea oamenilor, de care altminteri el fuge mereu.


Între falsa modestie şi modestie diferenţa este una de alegere morală. Doar cei puternici care au ales binele pot fi modeşti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu