Noi

Noi

joi, 29 octombrie 2015

Despre biologie, poezie și matematică

Două chestiuni interesante atinse zilele la orele cu biologii și ecologii în preajma pauzelor sau chiar în pauză:
- ce e poezia și
- ce sunt obiectele matematice (dacă le creăm noi, sau le descoperim)

Cineva a exprimat opinia că poezia ar putea fi un produs al creierului sub influența unor droguri de diverse feluri, de la opiu la alcool. Punctul meu de vedere este următorul: o explicare și o interpretare a poeziei este sarcina unor discipline umaniste, legătura cu biologia fiind doar indirectă prin faptul că a face poezie presupune capacitatea de a folosi creativ un limbaj complicat, iar pentru acesta din urmă există teorii evoluționiste care schițează o posibilă explicație a apariției, precum și teorii de dezvoltare psiho-somatică în măsură să explice dezvoltarea acestei capacități pe durata vieții unui om.

Avem teorii ale poeziei, filologice și filosofice, teorii biologice de evoluție și dezvoltare a organismului uman și teorii (neuro)psihologice de evoluție și dezvoltare a capacităților cognitive care cuplează pe cele biologice cu cele umaniste prin intermediul unor capacități asociate limbajului. Strict vorbind biologia nu poate spune nimic despre poezie, dar există o legătură teoretică indirectă.

În privința matematicii, există teorii care spun că obiectele matematice sunt reale, iar noi le descoperim. Asta ridică problema a ce fel de obiecte sunt acestea și cum de se potrivesc naturii, și aici apar niște tensiuni cu materialismul implicit al biologiei. Dar e un punct de vedere larg răspândit între matematicieni și filosofi. Alt punct de vedere este că matematică e un tip particular de limbaj, asta se acomodează ușor cu biologia așa cum s-a făcut cuplajul și cu teoriile despre poezie mai sus.

Foarte interesant însă este că în biologie în teoriile mai dezvoltate, matematizate, folosim obiecte matematice. Asta evidențiază foarte limpede că biologia nu poate da seama de apariția obiectelor matematice în genere. Biologia însăși are ca presupoziție existența obiectelor matematice, chiar dacă lumea vie nu o are. Teoriile despre obiecte matematice sunt decuplate de cele biologice, chiar dacă se susțin reciproc de la distanță prin diferite obiecte teoretice sau explicații relevante indirect.

Putem concluziona că adevărul științific nu este unitar, monolitic, ci construit permanent prin diferite tipuri de teorii despre diferite procese naturale, mentale, sociale, culturale, sau despre obiecte formale ca cele matematice și logice, teorii care se află în relații complicate unele cu altele.

Certitudinile specifice minții cu care am terminat liceul vor fi încet-încet înlocuite cu un model mai complicat asupra felului cum creăm-descoperim adevărul științific, fără a abandona metodologic folosirea unor certitudini locale (cu titlul de ipoteză de lucru), operaționale, când ne ocupăm de o chestiune anume, într-un anumit domeniu specializat.


sâmbătă, 24 octombrie 2015

Despre știința post-normală și știința transdisciplinară

În acest text am ca obiectiv să prezint pentru pubicul larg ce înseamnă cele două feluri de știință menționate în titlu. Miza este modul cum se pot construi politici publice de cercetare în domeniu și dacă poate exista o formare la nivel de licență și master în astfel de științe.

Știință post-normală se referă la un anumit tip de proces de utilizare a cunoștințelor științifice în luarea deciziilor cu privire la probleme publice complexe, în particular a celor de mediu, probleme care implică o incertitudine mare cu privire la cunoștințele disponibile, sau chiar absența acestora. Zona de relevanță a științei post-normale este o extindere a științei aplicate, a cercetării tehnologice în sens larg. Având în vedere obiectivele politice asumate de știința post-normală, respectiv justiția socială și durabilitatea de mediu, această abordare dorește să influențeze agenda cercetării fundamentale în sensul atingerii acelor obiective prin extinderea noțiunii obișnuite în știință de evaluare colegială (de către oamenii de știință) spre o evaluare produselor științifice de către toți cetățenii care sunt sau nu sunt oameni de știință. Evaluarea de către cetățeni se face prin prisma criteriului utilității rezultatelor științifice pentru dezvoltare durabilă, justiție socială, etc.

În timp ce știința normală este direcționată de întrebări și ipoteze științifice de interes general, de obiectivul de cunoaștere a lumii, iar aplicarea rezultatelor științifice este un proces extern științei de tip tehnologic și economic, știința post-normală împachetează știința normală într-un proces socio-politic.

Știința post-normală nu este o știință pentru că nu îndeplinește standardele metodologice și epistemice ale științei. "Știința" postnormală dezvoltă un pachet de tehnici pentru atingerea unor obiective de interes public prin proiectarea modului de funcționare al științei normale și evaluarea sintetică a opiniilor oamenilor despre chestiuni relevante pentru rezolvarea problemelor (folosind fuzzy cognitive maps, etc).

Știința post-normală este o preocupare extraștiințifică a unor oameni de știință maturi cu interese politice de un anumit fel, sau care răspund unei comenzi publice înt-o entitate politică interesată de aceste chestiuni (UE, de exemplu). Termenul știință din sintagma știință postnormală nu are nimic de a face cu cel de știință relevant pentru universități. Utilizarea termenului știință în acest caz este un abuz semantic. Nu este necesară o formare la nivel de licență și master pentru știință post-normală într-o facultate de științe ale vieții sau ale naturii. Știința post-normală se face de facto by project, câtă vreme există astfel de cereri pe piață.

Știința transdisciplinară este un demers în care oameni de știință în sens tradițional abordează probleme complexe care necesită pentru rezolvare cunoaștere științifică, în principiu, dar pentru care sunt necesare noi dezvoltări teoretice care nu sunt produse încă de nici o disciplină existentă. Exemple de probleme de cunoaștere abordate: managementul bazinelor hidrografice, cauzele obezității, situația copiilor cu părinți separați, faptul de a fi conștient (eng. consciousness). Cunoștințele necesare sunt despre procese de diferite feluri, de la nivel molecular la nivel psihic și social. Aceste procese sunt cuplate mai mult sau mai puțin la diferite scări spațiale și temporale și generează problema complexă care trebuie rezolvată.

Diferența dintre știința postnormală și cea transdisciplinară este la nivelul tipului de problemă și a tipului de evaluatori colegiali relevanți.

Problemele transdisciplinare sunt relevante pentru știință în sensul că pot face obiectul unei cercetări științifice standard, verificabile intersubiectiv, cu rezultate obiective. Metodologia de cercetare trebuie să conceptualizeze procesele cuplate și să le descrie și modeleze. Dacă există limite epistemice, ele vin din natura complexă a entităților implicate și proceselor, nu dintr-o subiectivitate asociată unor preferințe și valori personale ale cercetătorilor. Valorile politice pot exista și există la oamenii angajați în procese economice și sociale relevante pentru problemă, dar nu sunt prezente în mod relevant la cercetătorul științific în calitatea sa de cercetător. Doar oamenii de știință evaluează dacă aceste activități științifice transdisciplinare sunt adecvate, la standarde științifice, iar cetățenii numai semnalează problemele, plătesc cercetarea prin stat și fundații, și primesc rezultatele. Decizia de intervenție pentru rezolvarea problemei este exterioară cercetării trandisciplinare, nu o iau oamenii de știință ca oameni de știință, dar cercetarea trandisciplinară servește oamenii politici și cetățenii care vor lua deciziile.

Problemele post-normale sunt pur politice, ele nu pot avea o rezolvare științifică, au o rezolvare civică și politică diferită în funcție de sistemul politic al societății respective.

Știința transdisciplinară nu este o știință propriu-zisă în sens clasic, cu metodologie unitară pentru orice problemă abordată, ci este e un proces organizațional de management al științei în scopul accelerării evoluției cunoașterii științifice practicabil de către oameni de știință maturi. Ea conduce la o practică de cercetare orientată pe probleme folosind un instrumentar metodologic adaptat problemei și provenind din zonele disciplinare ale științei, la care se adaugă noi dezvoltări conceptuale și metodologice inventate de grupurile mixte de oameni de știință.

Nu se poate pune problema inițierii în chestiuni transdisciplinare a tinerilor fără a avea deja clare cunoștințele disciplinare, și nici de abordări transdisciplinare de succes fără a avea echipe capabile să lucreze deja interdisciplinar pentru rezolvarea unor probleme care implică procese cuplate mai simple. Cel mai bine se pretează la abordări transdisciplinare centre ce cercetare asociate unor școli doctorale care au mastere interdisciplinare în amonte, în măsură să le furnizeze resursă umană bine pregătită.

Succesul transdisciplinar e o chestiune nu doar de echipe competente, ci și de leadership, de talent managerial de excepție în condiții de autoritate științifică disciplinară și interdisciplinară.

Nu poate exista un specific post-normal al unui program de licență, instrumentele tehnice post-normale putând fi abordate la nivelul unor discipline despre asistarea deciziilor publice. Poate exista un specific transdisciplinar la un nivel înalt de pregătire, doctoral, iar acesta trebuie pregătit prin clarificarea problemelor ridicate de interdisciplinaritate la nivel de master după o solidă fundație disciplinară la nivel de licență.

Specificul interdisciplinarității, al cărui mod de gândire trebuie să fie déjà familiar cui face o cercetare transdisciplinară, este cum se pot crea instrumentele metodologice (baze de date, modele matematice de interfață) pentru cuplarea unor procese diferite, să zicem ecologice și hidrologice într-un bazin hidrogragic. Aceste instrumente nu interesează nici o disciplină separată, ci doar pe cercetătorii din echipele interdisciplinare, sau din domeniile de graniță respective (în cazul dat, ecohidrologie).

A aborda post-normal la licență sau master înseamnă a reduce motivația pentru știința normală unor oameni care încă nu o stăpânesc, în condițiile în care asta e baza oricărei alte activități a lor profesionale, înseamnă a crea reflexul că ideologia politică a zilei e mai importantă decât știința, când ele sunt de naturi total diferite, cu roluri total diferite în funcționarea unei societăți.

A vrea să arzi etapele, a aborda transdisciplinar, prin procesele cuplate multiplu cele mai complexe la nivel de licență sau master, înseamnă a da niște scheme fără conținut tinerilor, niște scheme a căror semnificație nu o pot înțelege în profunzime, cu care nu au ce să facă în viața profesională reală fără să fi înțeles procese mai simple, elementare, sau procese cuplate mai puțin complexe, abordabile interdisciplinar.

Concluzionez că atât știința post-normală, cât și cea transdisciplinară sunt extinderi conceptuale și instituționale ale științei obișnuite apărut în țări cu bogată experiență în știința obișnuită, organizată în discipline, domenii. Prima este neconformă metodologiei științifice, o politizare explicită a activității științifice, poate fi relevantă doar în timpuri de ideologizare a politicii cercetării, iar ceea ce este recuperabil din ea este la nivelul unor instrumente de asistare a deciziilor. A doua este o tactică de accelerare a progresului științific în cunoașterea proceselor foarte complexe asociate unor probleme de interes public, dar este dependentă de dezvoltarea excelentă a disciplinelor științifice implicate în rezolvarea problemelor, de existența unei infrastructuri instituționale adecvate, în măsură să catalizeze cooperarea prin reducerea costurilor de tranzacție dintre cercetătorii cu profiluri intelectuale diferite, și a unei resurse umane cu calități manageriale deosebite și experiență interdisciplinară bogată.

Cercetarea și educația transdisciplinară se pot dezvolta într-o țară  doar împreună cu cercetarea și educația disciplinară clasică.




sâmbătă, 10 octombrie 2015

Pagini cu publicații științifice în domenii ale biologiei și asociate acesteia

Numele și prenume
Domeniu
Pagina
Adamescu
Mihai
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Aioanei
Florin
Biologie animală
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Amuzescu
Bogdan
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Anastasiu
Paulina
Botanică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Avram
Speranța
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Babes
Alexandru
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID
Babes
Ramona
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Banciu
Daniel Dumitru
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Banciu Marin
Adela
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Barbu
Iurie
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Bodescu
Florian
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Botez
Florina
Ecologie
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Bradu
Corina
Chimia mediului, chimie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Buburuzan
Laura
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Bucur
Bucur Magdalena
Ecologie
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Bulai
Doina Liliana
Microbiologie
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Burlibaşa
Liliana
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Calborean
Octavian
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Cazacu
Constantin
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Cernat
Camelia Ramona
Microbiologie
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Chifiriuc
Mariana-Carmen
Microbiologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Chitu-Mihalcea
Aura
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Cîmpean
Anișoara
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Cimponeriu
Dănuț
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Ciobanu
Cristian
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar

Research gate
Researcher ID
Ciolpan
Octavian
Ecologie
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Ciubuc
Constatin
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Coipan
Elena Claudia
Ecologie, entomologie
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Cosor
Georgia
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Costache
Marieta
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Craciun
Nicolae
Biologie animală
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Cristofor
Sergiu
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Csutak
Ortansa
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Cucu
Natalia
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Damian
Carmen
Ecologie
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Dinischiotu
Anca
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Dinu
Diana
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Ditu
Lia-Maria
Microbiologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Dudu
Andreea
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Duţă-Cornescu
Georgiana
Genetică
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Ecovoiu
Alexandru
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Ene
Ana-Maria
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Flonta
Maria - Luisa
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Gabor
Doru
Biologie animală


Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Găină
Gisela
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Gavrilă
Lucian
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Geamana
Nicoleta
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Georgescu
Sergiu
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Gheorghe
Roxana
Fiziologie animală și biofizică, ecologie
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Gheţea
Ligia
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Giucă
Relu
Ecologie
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Gorgan
Nicoleta
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar

Research gate

Researcher ID

Iftime
Oana
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Ionică
Elena
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Iordache
Virgil Alexandru
Ecologie, filosofia biologiei
Google Scholar
Research gate
Researcher ID
Lapadat
Mihaela Marcu
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Lazar
Daniela Anca
Fiziologie vegetală
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Lazăr
Veronica
Microbiologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Litescu
Sanda Paula
Botanică
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Luca
Cătălina
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Magdalena
Laura Monica
Genetică
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Matanie
Cristina
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Mernea
Maria
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Mihaescu
Grigore
Microbiologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Mihailescu
Dan
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Munteanu
Cristina
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Neacsu
Cristian
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Neagoe
Aurora
Biogeochimie, bioremediere
Google Scholar
Research gate
Researcher ID
Nechifor
Marina Tamara
Biologie animală
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Nicoară
Andrei
Ecologie, microbiologie
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Olaru
Elena Alina
Chimia mediului, chimie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Oprina-Pavelescu
Mihaela
Ecologie
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Pascale
Gabriela
Botanică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Pascu
Nicoleta
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Pelinescu
Diana
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Petrescu
Livia
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Polescu
Lucia
Fiziologie vegetală
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Popescu
Dumitru
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Popescu
Cristina Maria
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Postolache
Carmen
Biogeochimie, ecotoxicologie, chimie fizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Preda
Elena
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Predan
Gentiana Mihaela Iulia
Botanică, fiziologie vegetală
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Radu
Beatrice
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID
Radu
Irina
Genetică
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Rebedea
Mariana
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Rîsnoveanu
Geta
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID
Ristoiu
Violeta
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Sarbu
Anca
Botanică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Sesan
 Tatiana
Microbiologie
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Simon-Gruiţa
Alexandra
Genetică
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Smarandache
Daniela Tamara
Botanică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Staicu
Andreea Cristina
Biologie animală
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Stoian
Gheorghe
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Stoian
Veronica
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Stoica
Ileana
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Strungaru
Carmen
Etologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Svab
Istvan
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Tănase
Ana-Maria
Genetică
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Teodorescu
Daniela
Biologie animală
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Tică
Valeria
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar

Research gate
Researcher ID

Vadineanu
Angeluță
Ecologie
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Vassu
Tatiana
Genetică
Google Scholar
Research gate

Researcher ID

Zarnescu
Otilia
Biologie animală
Google Scholar
Research gate
Researcher ID
Zăuleț
Mihaela
Biochimie și biologie moleculară
Google Scholar
Research gate
Researcher ID

Zorzon
Daniel
Fiziologie animală și biofizică
Google Scholar

Research gate
Researcher ID