Dezvoltarea cunoașterii și abilităților practice ale membrilor comunității academice cu privire la managementului drepturilor de proprietate intelectuală în universități devin prioritare din două considerente:
- mutarea accentului în programele de cercetare existente de la un echilibru fundamental-aplicativ la exclusiv aplicativ. Asta înseamnă, dacă este să nu ne prefacem că facem, concepere de produse, servicii și tehnologii care să fie brevetabile, ceea ce în condițiile confinanțării de către agenți economici ridică problem identificării și împărțirii drepturilor existente între cercetători, instituții publice și organizații economice.
- insistența de a furniza suporturi de curs și ppt-uri în condițiile în care plagiatul din documentele existente este la ordinea zilei. Toate documentele furnizate este preferabil să fie apărate cu copy-right de către autorii lor sau/instituția academică înainte de furnizare.
Deoarece nu are rost să reinventăm apa caldă cel mai bine este să pornim de la materiale de referință internaționale:
- recomandările DGXII pentru universități: http://ec.europa.eu/invest-in-
- ghidul britanic Intelectual Asset Management for Universities:
http://www.ipo.gov.uk/ipasset-
- centrul de cercetare de profil al Universității din Oxford:
http://www.oiprc.ox.ac.uk/
După parcurgerea acestei literaturi ne putem raporta interpretativ la părțile relevante din surse bibliografice românești disponibile la librăria facultații de drept (aflată la subsolul palatului facultății de drept):
- Dominte N.- R., 2012, Drept de autor. Mărci. Desene și modele. Brevete de invenție. Jurisprudență comentată, Ed. C.H. Beck, București
- ***, 2012, Legislația proprietății intelectuale, Ed. C. H. Beck, București
Cursuri de dreptul proprietății intelectuale (disponibile la aceeași librărie, unul din ele ar merită să fie în biblioteca fiecărei catedre sau centru de cercetare):
- Bodoașcă T., 2012, Dreptul proprietății intelectuale, Ed. Universul Juridic, București
- Cătună L., 2013, Drept civil - Proprietatea intelectuală, Ed. C. H. Beck, București
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu