Noi

Noi

sâmbătă, 28 decembrie 2013

Scrisoare deschisa adresata membrilor CNADTCU

“Prin aceasta scrisoare deschisa solicit demisia de onoare a membrilor Consiliului CNATDCU, avand in vedere modul in care au fost stabilite standardele minimale nationale pentru promovare in invatamantul superior care - coroborate cu Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 5648 din 13 decembrie 2013 /M.O. nr. 811/20.12. 2013 prin care s-a stabilit ca abilitarea de a conduce doctorate in Romania poate fi sustinuta de persoane care indeplinesc standardele minimale stabilite de CNATDCU pentru acordarea titlului de profesor universitar - arunca in ridicol intreg procesul de abilitare din Romania.

Ca urmarea a abdicarii Consiliului CNATDCU de la obligatiile legale care ii revin in baza OM nr. 3.759 din 9 februarie 2011 s-a ajuns sa fie posibil ca in domenii precum Inginerie civila si management, Inginerie geologica, Inginerie electrica sau Inginerie Energetica, indeplinirea standardelor minimale sa permita substituirea citarilor in reviste ISI prin ani in functii de reprezentare si conducere in universitati. Acum va fi posibil ca cineva care nu a fost citat niciodata sa se poata si abilita in baza numarului de ani petrecuti in functii de conducere, ceea ce este ridicol chiar si pentru tarile bananiere.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a CNATDCU, responsabilitatea propunerii standardelor minimale revine Consiliului general CNATDCU:
"(1) Propunerea de către CNATDCU a standardelor minimale prevăzute la art. 219 alin. (1) lit. a) şi la art. 300 alin. (3) din Legea nr. 1/2011 se realizează conform următoarei proceduri:
a) fiecare panel pe un domeniu fundamental propune standardele minimale aplicabile domeniilor acoperite de panel, prin decizie a panelului, pe baza propunerilor făcute de către membrii panelului;
b) Consiliul general propune standardele minimale ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, prin decizie a Consiliului general, pe baza propunerilor făcute de către panelurile pe domenii fundamentale;"

Prin modificarea standardelor minimale operate sub conducerea acestui Consiliu general CNATDCU au aparut aberatii de la orice bun simt, care acum se transpun si in procesul de abilitare. Totul a fost declansat de modificarea standardelor minimale, operate cu complicitatea acestui Consiliu general si care nu asigura nici un fel de orizontalitate intre domenii, conducand la discrepante grosolane pentru care nimeni nu vrea sa isi asume nici un fel de responsabilitate.

In aceste conditii este de neinchipuit ca o asemenea situatie poate fi girata, prin pasivitate, de oameni de onoare si nu cred ca personalitati precum Presedintele Academiei Romane, academicieni si profesori respectabili din Consiliul general CNATDCU isi pot asocia numele cu matrapazlacuri ordinare din standarele minimale pe care aveau obligatia sa le aprobe. Fie asemenea standarde minimale au fost aprobate de Consiliul general CNATDCU, fie au fost adoptate in afara legii, care prevede explicit implicarea Consiliului general in adoptarea lor.
In oricare dintre aceste situatii, oameni de onoare nu pot sa ramana impasibli la aceasta situatie, cu consecinte imediate si catastrofale pentru viitorul Romaniei.

Ca urmare a celor prezentate, imi permit - si prin prisma faptului ca am fost prima persoana care a sustinut o teza de abilitare in Stiinte Ingineresti (fost bursier Fulbright Senior, CIENCIA, DAAD, peste 650 citari ISI), respectiv a faptului ca ministerul a emis ordinele de abilitare in baza actiunii mele in justitie - va solicit sa va prezentati public demisia de onoare din Consiliul general CNATDCU. Consider ca nu va puteti preface ca nu stiti ce se intampla in numele dumneavoastra si ca nu puteti trada viitorul acestei tari pentru o pozitie intr-un consiliu utilizat ca paravan pentru interesele conjuncturale ale ministeriabililor educatiei. Dumneavoastra, ca reprezentanti ai Academiei Romane si a universitatilor, nu puteti ramane la infinit complici la tradarea sistematica a intereselor nationale de catre indivizi catarati in fruntea educatiei academice, fara sa aiba studiile si calitatile morale pentru o asemenea pozitie, dispusi sa subordoneze educatia unor interese de sleahta. Ce dovezi mai clare pot fi aduse fata de emiterea unor ordine de ministru cu efecte fundamentale, in preajma sarbatorilor, fara sa existe nici un fel de consultare a comunitatii academice si poate nici a CNATDCU?

Este o ocazie sa dovediti comunitatii academice ca - in ciuda multor aparente - mai exista oameni de onoare in sistemul academic din Romania si la varful Academiei Romane.”

Conf.dr.ing.habil. Corneliu M. Craciunescu

Corneliu M. Craciunescu
Associate Professor, dr. ing. habil.
Department of Materials and Manufacturing Engineering
Faculty of Mechanical Engineering
Politehnica University of Timisoara
Bd. Mihai Viteazul 1, 300006 Timisoara
Romania
Tel: +40-256-403655

Email: craciunescucm@yahoo.com

joi, 5 decembrie 2013

Opiniile mele despre proiectele Roșia Montana și cele cu implicații energetice

Dragi studente și studenți,
Azi la grupa de la 12 la 13 iarăși am avut parte de o dezbatere excepțională, în care Gabriela ne-a adus în atenția și probleme din titlul acestui e-mail.
Am fost întrebat care este opinia mea.
Opiniile mele au fost exprimate public și vă invit să le cititți pe toate și comentariile la ele, multe cu răspunsuri din partea mea în adevărate dezbateri on-line.
După citirea acestor articole și a tuturor comentariilor vă rog să formulați întrebări suplimentare punctuale la care vor răspunde punctual.
Primul articol observă că la rădăcina problemei este că s-a trecut direct la evaluarea impactului de mediu, fără etapa de evaluare strategică de mediu:
Acest articol a fost publicat și în revista Infomediu Europa. De la el am dat drumul la o petiția on-line aici:
În urma acestui articol a rezulatt că de fapt se mai face și SEA la strategii miniere și energetice, dar numai la cererea Comisiei Europene. Așa am intrat în contact cu dl Nistorescu, cel care făcuse SEA la strategia energetică, dar fără să atingă problema gazelor de șist.
O problemă corelată cu modul de a concepe soluțiile la proiectele în discuție este cea a drepturilor de proprietate asupra capitalului natural, articol aici:
Pentru a înțelege problema protestelor este esențial de asemenea să facem distincția dintre ecologie și ecologism:
Acum un articol de reacție rapidă imediat după declanșarea protestelor de stradă contra proiectului Roșia Montana este aici:
Acesta din urmă a avut impact mare, fiind preluat în revista presei de site-ul Europa Liberă:
Am avut curiozitatea să mă uit pe bursa din Toronto să văd ce s-a întâmplat imediat după proteste cu acțiunile companiei. Găsiți un articol speculativ cu privire la aceste chestiuni aici:


În dialog permanent pe forumul comentariilor cu protestatarii mi-am dat seama de buna credință a lor și m-am întrebat ce îi motivează atât de mult în condițiile în care nu au cunoștințe foarte multe despre proiect. Am formulat un răspuns posibil aici:
Apoi mi-a mai venit o altă idee de intepretare a motivației protestelor, când manifestațiile s-au decuplat practic de problema Roșia Monta, găsiți ideea dezvoltată aici:
În fine, în ultimul articol pe chestiunea asta am făcut o corelația între protestele de diverse feluri în context geopolitic:
De ce am scris toate acestea când nu este nici ISI nici altceva relevant științific ? Aici găsiți semnificația acestor contribuții ca membru al societății civile, cum este fiecare cetățean, deci și fiecare dintre voi:
În încheiere vă mulțumesc pentru ocazia pe care mi-ați oferit-o de a vă scrie acest mesaj, pe care altminteri nu l-aș fi scris. Fiecare își trăiește sau nu viața civică așa cum crede mai bine.
Mult succes ca ecologi și cetățeni, ca promotori avizați și toleranți ai valorilor în care credeți

duminică, 1 decembrie 2013

Șase propuneri de amendamente la proiectul de Cartă a Universității din București

(pe cotributors aici: http://www.contributors.ro/idei-si-solutii/%c8%99ase-propuneri-de-amendamente-la-proiectul-de-carta-a-universita%c8%9bii-din-bucure%c8%99ti/ ).
O nouă cartă a Universitatății din București. Confirmând eforturile manageriale de a aduce instituția în elita academică europeană de curând a fost supus dezbaterii publice proiectul acestui document (aici). Pentru prima oară în istorie dezbaterea e deschisă, după câte cunosc. Oricine este membru al comunității academice, student sau profesor, poate propune amendamente folosind un formular standard. Abordarea e un model și pentru alte universități din țară, iar discuțiile sunt de interes general pentru educația din România.

Redau mai jos propunerile de amendamente pe care le-am trimis.

Articolul 8 stipulează:

(1)   Comunitatea universitară  este ataşată idealului formării unor cetăţeni cu conştiinţă civică, valorilor democraţiei şi ale statului de drept, apără aceste valori şi acţionează pentru promovarea lor în societate. Spaţiul academic nu poate fi utilizat pentru activităţi, de orice fel, ale partidelor politice sau ale altor organizaţii care promovează ideologii şi acţiuni politice.

(2)   Universitatea se situează în afara activităţilor politice de partid. În învăţământul universitar, în cercetare şi în manifestările ştiinţifice din cadrul Universităţii, politica poate reprezenta un obiect de investigaţie, nu şi o formă de acţiune.

Amendamentul propus este următorul:

(3)   Cunoștințele științifice care prin natura lor au conotații sau implicații ideologice, morale și legate de religii (cum sunt teorii politice, teorii bio-etice, de etica mediului, teorii de dezvoltare socio-economică, teorii ale evoluției, etc) vor fi predate împreună cu o analiză critică a celor mai importante abordări existente, precizând presupozițiile diferitelor moduri de abordare și consecințele instituționale, politice și umanitare ale acestor presupoziții, ilustrate cu exemple din istorie.

Fundamentare: Unele teorii nu sunt explicit ideologice, dar sunt de facto asociate unor ideologii politice sau unor poziții militante morale ecocentrice, biocentrice, antropocentrice și religioase/ antireligioase. Tratarea necritică a cunoașterii științifice cu conotații ideologice are loc în special în facultățile de științe (unde abordarea critică are în vedere doar aspectele strict științifice), reflectând adesea o ideologie nemărturisită scientistă. Tratarea lor critică este specifică doar facultății de filosofie. Însă majoritatea utilizatorilor teoriilor respective cu implicații morale și spirituale de un fel sau altul vor proveni din facultățile de științe. În absența unei predări adecvate de către profesori absolvenții vor duce în societate un mesaj cu potențial ideologic nefiltrat critic.

Articolul 22 precizează condițiile în care se pierde această calitatea de membru al comunității academice. Mi se pare potrivită includerea și a studenților sub incidența acestui articol precum și adăugarea următoarei condiții suplimentare:

d) Cel care se constată că a încălcat standardele academice de producere a cunoașterii științifice, manualelor universitare, lucrărilor de licență, dizertațiilor de master, tezelor de doctorat, și nu ia măsurile necesare pentru eliminarea impactului acestor fraude asupra Universității (recunoaștere publică, retragerea articolelor, a manualelor, refacerea lor etc, conform recomandărilor și deciziilor Comisiei de Etică a universității).

Fundamentare. Este o pratică occidentală pe care trebuie să o adopte orice universitate care dorește să intre în topul celor mondiale. Specificarea consecințelor la nivel de cartă va facilita crearea unei culturi organizaționale propice respectării standardelor academice internaționale.

Art 24 2 listează îndatoririle personalului didactic și de cercetare, între care la litera (e)  pe cea de  a respecta  în  orice  împrejurare  standardele  eticii  universitare, de  a se  comporta politicos,  amabil şi moderat cu colegii şi studenţii, de  a  nu folosi expresii care lezează demnitatea  acestora,  sub  niciun  pretext,  inclusiv  prin  difuzarea  unor  comunicări nesolicitate;

Am propus următoarea variantă: Art 24 2 (e)  de  a respecta  în  orice  împrejurare  standardele  eticii  universitare, de  a se  comporta politicos,  amabil şi moderat cu colegii şi studenţii, de  a  nu folosi expresii care lezează demnitatea  acestora,  sub  niciun  pretext,  cu excepția articolelor mass-media din specia literară pamflet.

Fundamentare. Precizarea explicită a mijloacelor interzise cum sunt scrisorile deschise sau mail-ul pe liste lasă portița găsirii altor mijoace de calomniere care nu au fost interzise explicit (bârfa ca mod de viață, scrisori calomniatoare sub anonimat adresate fiecărui profesor dintr-o facultate înainte de alegerile pentru consiliu, etc). Argumentul pentru precizarea singurului mijloc permis se bazează pe dictonul latin „Castigat ridendo mores”. A interzice universitarilor practicarea acestui gen literar cu reale virtuți moralizatoare atunci când este cazul ar duce doar la publicarea sub pseudonim, nu ar rezolva problema sensibilităților celor vizați de astfel de demersuri literare.

La Art. 30 se discută despre instanțe disciplinare formate din studenți, dar alese de o comisie formată din trei profesori și doi studenți. Articolul reorganizat ar putea arăta astfel:

(1)   În cadrul facultăţilor  sunt organizate  instanţe disciplinare, alcătuite din profesori, care să analizeze abaterile studenţilor de la normele academice de conduită stabilite prin Lege, prezenta Cartă Universităţii sau regulamentele facultăţilor.

(2)   Standardele antiplagiat cu care operează toate instanțele disciplinare din facultățile din Universitatea din București se stabilesc la nivel de Rectorat după modelul și la nivelul de exigență al Universității din Harvard.

(3)   Ședințele instanței sunt publice și se desfășoară în spațiul universitar.

(4)   Recomandările instanțelor disciplinare și deciziile luate de factorii decizionali pe baza lor pot fi contestate la nivel de Rectorat de cătrei cei care au încălcat disciplina sau standardele academice, sau de către oricare membru al comunității din facultatea respectivă care consideră că recomandarea sau decizia luată este defavorabilă culturii organizaționale de respectare a standardelor academice acceptate la nivel de Universitate și subminează imaginea facultății.

Fundamentare. 1 Este responsabilitatea profesorilor să asigure respectarea standardelor etice universitare, iar trecerea acestei responsabilități la nivelul instanțelor studențești este o deresponsabilizare a profesorilor. O astfel de deresponsabilizare trebuie evitată, deoarece și printre profesori se află situații nerezolvate de plagiat în manuale iar micșorarea presiunii asupra lor va perpetua problemele. 2 Specificarea prin cartă a constituirii instanțelor studențești obligă studenții la organizare de un anumit fel, ceea ce încalcă dreptul lor la liberă organizare, în ce mod vor ei și dacă vor ei. Dreptul la liberă organizare se poate manifesta și prin absența organizării, dacă asta este decizia studenților, sau organizarea a ceva similar instanțelor în cu totul alt fel, de exemplu fără intervenția profesorilor în selectarea membrilor instanțelor. Se poate eventual stimula organizarea dorită, dar nu reglementa. 3 Operațional nimeni nu poate garanta că cei mai merituoși studenți vor dori să facă parte din aceste instanțe. Experiența comunistă a arătat că cei dornici de funcții administrative în organele studențești obligatorii nu erau neapărat cei mai morali și buni la învățătură, ci uneori cei dornici de putere și/sau cu interese politice și/sau cu relații și/sau obedienți, fără spirit civic. Singura garanție a absenței unor astfel de situații este neintervenția profesorilor în organizarea studenților.

Secțiunea IX se referă la organizarea studiilor. Chestiunea competențelor studenților era neabordată, drept pentru care am propus un articol suplimentar cu câteva aliniate:

(1)   Competențele studenților la absolvirea Universității din București se organizează pe trei niveluri: competențe comune tuturor studenților din universitate, competențe specifice tuturor studenților dintr-o facultate și competențe specifice tuturor studenților dintr-o direcție de specializare

(2)   Competențele comune tuturor studenților din universitate sunt:

a) capacitatea de efectua analiza critică a cunoașterii la standarde internaționale,

b) capacitatea de a relaționa cunoștințele specifice facultății cu cele din alte ramuri ale culturii (inclusiv cu valori politice, morale și religioase existente pe plan național, european și global) și

c) capacitatea de a folosi cunoștințele specifice facultății în context antreprenorial și civic în mod responsabil.

(3)   Competențele comune la nivelul facultăților se stabilesc de către consiliile profesorale conform specificului facultății.

(4)   Programele analitice ale disciplinelor trebuie să specifice între competențele pe care le formează studenților și pe cele de la nivelul universității și facultății. Competențele specifice disciplinei trebuie să fie în armonie cu cele de la nivelul Universității și al Facultății. Profesorii trebuie să adopte strategii și metode didactice adecvate pentru atingerea obiectivului de formare a tuturor competențelor în mod integrat.

Fundamentare. Organizarea programelor analitice a trecut de la sistemul top-down comunist la un sistem bottom-up în care devine tot mai grea coerentizarea modului de formare a studenților. Personalitatea și modul de gândire liber al profesorului titular trebuie să se reflecte fără îndoială la nivelul programei analitice, dar este necesar și un minim de elemente didactice comune. Din experiența didactică le consider cruciale la nivel de universitate pe cele propuse. Existența unor astfel de competențe comune va fi un stimulent și pentru creșterea comunicării între facultăți și transformarea tuturor cadrelor didactice în membri ai elitei culturale a României, intelectuali reper pentru societatea românească.

În fine, Secțiunea XII are drept obiect asigurarea calității. Aici mi s-ar potrivit să existe și un articol suplimentar simplu:

(1)   În Universitatea din București sunt interzise tehnicile totalitare de evaluare a cadrelor didactice și cercetătorilor (angajați și studenți cu rol de provocatori și informatori, intrări neanunțate la ore în scop de control al prezenței, tehnică operativă de ascultare în birouri și săli de cursuri și seminarii, etc).

Fundamentare. Folosirea unor studenți pe post de provocatori și informatori duce la o asimetrie a acestora în raport cu ceilalți și la o atitudine arogantă a lor în raport cu profesorii vizați și colegii lor, care în ansamblu deteriorează climatul de lucru la ore. Cuplarea unor astfel de practici cu instanțele disciplinare ale studenților propuse în articolul 30 riscă să ne aducă în perioada anterioară evenimentelor din decembrie 1989 din punct de vedere al climatului de lucru.  Chestiunea calității orelor se poate rezolva civilizat cu inspecții anunțate la ore semestrial sau anual, după modelul din învățământul preuniversitar, și mai ales printr-un sistem consistent de opționale care să permită studenților să nu meargă la profesorii pe care nu îi apreciază, iar profesorii aflați sistematic în astfel de situații să fie concediați. Prezența profesorilor se poate verifca foarte simplu printr-un sistem de cartele magnetice la intrarea în clase, la ora actuală sunt extrem de ieftine și au centrare automată a pontajelor.

Consolidarea culturii democratice în cea mai importantă universitate din țară odată cu aceste dezbateri mi se pare un mare câștig. Nu doar pentru noi cei din breaslă, ci și pentru România.

P.S. Tocmai am citit în presă despre conflictul cam politizat, cel puțin de una dintre părți, între două organizații studențești din universitate (aici). Cu atât mai mult în astfel de împrejurări existența unor instanțe disciplinare studențești nu este oportună. Poate doar dacă vor fi două tribunale diferite, recunoscute de cele două organizații…